Tradukshon papiamentu

Kompostering

 

Kompostering in het algemeen

Komposteren is een proces waarbij organisch materiaal (plantaardig en dierlijk materiaal) door bacterieen, schimmels en kleine bodemorganismen wordt omgezet in een aardachtig produkt, kompost. Het is een proces dat in de natuur ervoor zorgt dat organisch materiaal wordt afgebroken tot de produkten waaruit zij oorspronkelijk werden gevormd. Voor een goed verloop van het afbraakproces zijn vocht en zuurstof de belangrijkste elementen. Tijdens dit proces komt warmte vrij.

Kompost is voornamelijk een verbeteraar van de bodemstruktuur. Grond vermengt met kompost houdt water beter vast en is losser van struktuur.

Komposteren kan op vele manieren plaats vinden. Dit kan bijvoorbeeld in grote hopen. Hiervoor heb je veel ruimte nodig en krijg je veel overlast van ongedierte. Een ander methode, die wij thuis makkelijk kunnen toepassen, is het gebruik van kompostvaten.

 

Doelstelling van kompostering

1.    Vermindering van de hoeveelheid afval dat op de stortplaats (landfill) terecht komt.

2.    Verrijking  van de bodem met haar eigen natuurlijke produkt

 

Het maken van kompost

1.    Nodig: een plastic ton of vat met passende deksel.

2.    Boor m.b.v. een boormachine 15 gaten in zowel de bodem van de ton alsook  in de deksel. Boor zoveel mogelijk gaten in de zijkant. Gebruik hiervoor een grote boordiameter.

3.    Plaats de ton op een warme plek, maar niet in de volle zon.

4.    Plaats de ton niet op blokken, maar direkt op de grond. Hierdoor kunnen de micro-organismen de ton binnendringen om kompost te maken.

5.    De ton kan nu met organisch materiaal opgevuld worden. Bijvoorbeeld met kekenafval zoaas groenten en fruit, eierschalen, koffie- filter/theezakjes en etensresten. Met bladafval en takken uit de tuin. De takken moeten wel in kleine stukken  worden geknipt. Dit versnelt het afbraakproces. Vermijd aardappelschillen en vleesresten

6.    Zorg voor een vochtige milieu in de ton. Gooi nooit teveel droog of nat materiaal ineens in de ton. Het beste is nat en droog materiaal te mengen. Is de inhoud te nat, laat het deksel een beetje open staan. Is het aan de andere kant te droog, giet dan wat water over het materiaal.

7.    Roer de inhoud af en toe om, of rol de ton over de grond.  Hiermee voorkom je dat het materiaal een vaste koek wordt en bovendien bevorder je hiermee de zuurstofvoorziening van het proces.

8.    Als het proces goed verloopt dan wordt de inhoud van de ton zwart van kleur en ruikt naar aarde.

9.    Na ongeveer drie maanden is de kompost klaar voor gebruik. De grove delen kunnen  weer in de ton voor verdere afbraak. Het kompost lijkt op gemalen koffie.

10. De kompost kan nu uitgestrooid worden in de tuin.