Amigu di Tera    persbericht 27 juli 2007

 

Een wandeling in het mangrovengebied in de Riflagune

 

Afgelopen zondagmiddag wandelden een vijftigtal belangstellenden mee met Amigu di Tera in het natuurlijk parkgebied aan zee van de stadsdelen Otrobanda, Mundu Nobo en Charo. Het gaat om de altijd groene mangroven die tussen de lagune en de zee liggen. Als broed en rustplaats van talrijke vogels en de wieg van allerlei koraalvissen en andere zeeorganismen is dit gebied van grote waarde voor de natuur en de aanliggende woonwijken.

Tijdens de wandeling werd de sterke samenhang tussen gezonde mangroven, koraalvis en koraal uitgelegd. Verwijdering van de mangroven, doet koraalvis de das om en leidt tot verlies en mogelijk zelfs van verdwijning van het koraal. Wetenschappers hebben vastgesteld dat er een duidelijk verband bestaat tussen de hoeveelheid mangroven, het open contact van mangrovegebieden met de zee en de afstand tussen mangrovegebieden en koraalriffen. Verdwijning van gezonde mangrovegebieden betekent het einde van bijvoorbeeld de bijzonder fraaie papegaaivis (gutu) op onze koraalriffen, en tegelijkertijd van vele andere soorten koraalvissen.

De deelnemers konden met eigen ogen het verschil tussen de verwaarloosde en het onderhouden gedeelte van het mangrovenbos zien. Voortgaande vervuiling, lozingen, slechte doorstroming en onverantwoorde houtkap zullen het einde van deze bossen betekenen, dus ook van de koraalvissen zoals de papegaaivis, én van het koraalrif. Tegenover het Parke Nashonal waar het Tula standbeeld staat, ligt een dubbele rij koraalrif van zeer goede kwaliteit. Wij zullen alles op alles moeten zetten om verlies van deze bijzondere riffen, mangroven, vissen en vogels, de trots van het eiland én van de nabijliggende wijken, tegen te gaan.

 

Ondersteun de petitie om onze mangroven te beschermen op: www.petitiononline.com/curacao

 

 

Yvette Raveneau

Voorzitter Amigu di Tera

Tel. 737 3965

 

 

Foto: grazende papegaaivis/gutu/parrotfish   click to enlarge

Overige foto’s: de wandeling van zondag j.l. click to enlarge click to enlarge