Curaçao Nature Conservation

Amigu di Tera

Persbericht 8 juni 2009

 

Wettelijke bescherming mangroven

 

De Verenigde Naties heeft 8 juni uitgeroepen tot World Oceans Day. Dit jaar wordt de slagzin ‘One Ocean, One Climate, One Future’ gevoerd om te benadrukken dat ons voortbestaan erg afhankelijk is van de oceanen die het wereldklimaat in belangrijke mate reguleren. Gezonde oceanen absorberen grote hoeveelheden van het gas CO2 dat verantwoordelijk is voor de klimaatverandering die overal plaatsvindt. Oceanen voorzien ons ook van voedsel en talloze mensen vinden er een baan. Hoe gezonder de oceanen, hoe beter voor ons.

 

De oceanen zijn helaas niet zo gezond, en vandaag moeten we ons dit extra realiseren en tegelijk plannen maken om deze ongewenste toestand te keren.

Curaçao Nature Conservation en Amigu di Tera starten hun inbreng voor een gezondere oceaan met een pleidooi voor de bescherming van onze mangroven. Deze worden weggekapt, vervuild en verstikt, terwijl ze juist van grote betekenis zijn voor de kwaliteit van de zee. Zij zorgen zij ervoor dat zand en allerlei rommel dat met het regenwater in het mangrovengebied aankomt weggefilterd wordt.  Op die manier dragen zij bij aan een schonere zee. Ook zijn ze de broedplaats voor vele soorten mariene organismen, waaronder koraalvissen. Eenmaal uitgebroed zwemmen de laatsten naar de koraalriffen. Hun voedsel zijn de algen die op het koraal groeien. Algen en allerlei diertjes leven samen in het koraal, maar teveel algen doden het koraal. Door het koraal af te grazen voorkomen de koraalvissen dat het koraal met algen overwoekerd worden. Het koraal wordt gebouwd uit CO2 dat de door de zee uit de lucht gehaald wordt en helpt dus ook het klimaat te stabiliseren.

 

Het hele jaar door absorberen de altijd groene mangroven met hun vele blaadjes grote hoeveelheden CO2, en dragen zo ook bij aan de stabilisering van het klimaat. De mangroven zijn nuttig voor het klimaat, de zee, de koraalriffen en –vissen, en zijn in ons droog klimaat een altijd groen bosgebied dat geen bevloeiing behoeft. Zij beschermen de kust van ons klein eiland tegen de golven. Zij zijn echte parken waar vogels en verschillende andere dieren huizen.

 

Om al deze redenen bieden wij de overheid een petitie aan om de mangroven wettelijk te beschermen. Daarom ook willen we plannen zien om binnenwateren en kustgebied met mangroven te herbebossen. Ondersteun de petitie op www.petitiononline.com/curacao .

 

Francis O’Connor

Curaçao Nature Conservation  tel. 518 0801

 

Yvette Raveneau

Amigu di Tera   tel. 737 3965