Amigu di Tera

Persbericht 16 juni 2010

 

Overheid moet natuur in Playa Canoa serieus nemen

 

Hoewel het gebied van Playa Canoa bij wet tot Conserveringsgebied is verklaard wordt het grootscheeps vervuild, wordt er aarde afgegraven, vuil en kadavers in de mondi en de zee gestort, en zo meer. Om de bescherming van het conserveringsgebied eindelijk gegarandeerd te krijgen hebben Amigu di Tera en Defensa Ambiental de overheid via een bezwaarschrift benaderd en aangegeven hoe in grote lijnen dit gebied beter te beschermen.

 

Indertijd stond de overheid de plaatsing van windmolens toe zonder een betere bescherming van het gebied zeker te stellen. Nadat deze windmolens lange tijd niet hebben gefunctioneerd wil men deze ontmantelen en in plaats daarvan 5 mega windmolens plaatsen.

Deze brief is nog niet beantwoord, (hetgeen de overheid wettelijk verplicht is te doen), of het betrokken bedrijf NuCuraçao Windparken BV is al met het project gestart. Vanuit het vliegtuig kon men vorige week de boorinstallatie zien die toen al zo’n 20 gaten in de bodem van het conserveringsgebied bij het begin van het windmolenpark heeft geboord.

 

Terwijl de bezwaarprocedure dus nog niet is afgerond en suggesties voor aanpassingen van de nodige vergunningen nog niet door de overheid zijn geëvalueerd, knijpt zij een oogje dicht en laat zij de werkzaamheden al toe. Hoewel voorgeschreven door de wet doet de overheid alsof de burger geen rechten heeft om verbetering van de natuurkwaliteit van het eiland voor te stellen. De overheid zelf ziet hierbij voor zichzelf geen taak weggelegd, terwijl dat bij wet wel voorgeschreven is. Er zijn genoeg aanwijzingen om dit aan te nemen. Grote stukken conserveringsgebied in Boca, Seru Fortuna Ariba en naast landhuis Brievengat zijn ontbost zonder dat de overheid enige actie heeft ondernomen. Zelfs als bezorgde burgers deze natuurvernietiging bij de overheid hebben aangemeld.

 

De Playa Canoa kwestie wordt in een schrijven aan het Bestuurscollege door Amigu di Tera en Defensa Ambiental aan de orde gesteld.

 

Foto’s: een boorinstallatie en een boorgat.

 

Yvette Raveneau

Voorzitter Amigu di Tera

Tel. 737 3965